UTSTILLING I VÅGÅ. «Jeg har lenge jobbet ut fra Hamsuns verden og blitt inspirert av hans romaner. Spesielt av Markens Grøde og Victoria». Det sier Therese Nortvedt, en av 26 kunstnerne som stiller ut malerier på den store utstillingen HamsunFantasier på Vågå i Gudbrandsdalen.

Nortvedt stiller ut fire malerier i Galleri Ullinsvin, en salgs-utstilling som vises frem til 5. september. Et av disse har tittelen «Markens Grøde» – etter en roman som ble utgitt i 1917 og som førte til at Hamsun fikk Nobels litteraturpris i 1920.

HamsunFantasier er en videre-feiring av Knut Hamsun og 100-års jubileet for hans Nobelpris. Denne gang stiller kunstnerne ut frie fantasier etter hans dikt og romaner, med mer enn 80 kunstverk.

Fyr og fri fantasi

I romaner og dikt lodder Hamsun dypt. Det samme gjør kunstnerne i sine verk, når de på ulike måter tar utgangspunkt i Knut Hamsuns dikterunivers. Victoria, Pan, Mysterier, Sult, Markens grøde og diktsamlingen Det vilde Kor er blant bøkene som står sentralt hos kunstnerne.

«Arbeidene spenner fra lyriske naturskildringer i et klassisk og abstrahert formspråk, med fødsler, sult, tristesse, romantikk, hjerte, smerte og erotikk som tema. Kunstnerne har satt fyr på den frie fantasi», sir Kristin Jorfald i KulturKonsept Hun er også kurator for utstillingen i Vågå.

Et stort mangfold

HamsunFantasier viser stor spennvidde, uttrykk og formspråk. Kunstnerne har arbeidet med maleri, grafikk, tegning, foto, keramikk, glass, skulptur, tekstil og mixed media. Kunstnernes ulike tilnærming og forelegg i Hamsuns romaner og tekster er interessant og mangfoldig.

Følgende kunstnere deltar: Unni Askeland, Benjamin Bergman, Sverre Bjertnæs, Håkon Bleken, Marianne Bratteli, Ulla-Mari Brantenberg, Li Daiyun, Peter Esdaile, Elena Engelsen, Henning Olav Espedal, Håkon Fagerås, Yngvild Fagerheim, Harald Fenn, Anne-Karin Furunes, Wenche Gulbransen, Patrick Huse, Ellen Lenvik, Istvan Lisztes, Anne Berit Nedland, Therese Nortvedt, Kjell Erik Killi-Olsen, Sidsel Palmstrøm, Johannes Vemren Rygh, Christopher Robin Rådlund, Olav Starheim og Julia Vance.

Galleri og stavkirken

Knut Hamsun ble født på plassen Skultbakken i Vågå i 1859. Med denne utstillingen kommer den store forfatteren hjem, og blir feiret 162 år etter sin fødsel og 101 år etter Noblprisen.

Vågå har alltid tiltrukket kunstnere, musikere og håndverkere. Aktivitet hos Galleri Ullinsvin forsterker dette med kunst og historie. Galleriet er egentlig bygdas gamle prestegård og består av 13 bygninger, de fleste fredet.

Vågå er selvsagt stolt over å ha ei historisk stavkirke fra middelalderen. Vågå kirke ble åpnet i 1627. Sjekk med hjemmesiden om kirken er åpen

Perfekt utflukt

Vågå i Gudbrandsdalen er i omgitt av vakker natur, og perfekt for en utflukt. Fra Oslo til Vågå via E6 er avstanden 334km. Fra Trondheim sørover til Vågå 369km.

Cafè Edvard i Vågå er stedet for kaffe, hjemlagde kaker og lunsj-retter. Legg merke til navnet, spisestedet er nemlig oppkalt etter Edvard Munch. Kunstneren hadde farsslekta boende på prestegården. Altså, det er ingen grenser for nær tilknytning Vågå har til norsk kunst, kultur og histor